Billede Credits: Pixabay, ram0nm

Hvad Står Bnp For?

17. May 2021

BNP er en forkortelse for Bruttonationalprodukt og betegner et lands værditilvækst, hvilket vil sige den samlede værdi af et lands produktion af varer og tjenester. Her er sådan noget som råstoffer ikke indkluderet.

BNP er et meget centralt begreb i nationalregnskabet og er også en af de allervigtigste økonomiske indikatorer for et land. Det har nemlig meget af gøre med, hvor høj en velfærd der i det pågældende land, sammenlignet med andre lande verden over. Herunder kommer der også befolkningens levestandard med ind i beregningerne, har befolkningen gode forhold at leve i eller ej.

Det er ofte opgjort i markedspriser, og når man laver diverse beregninger, bliver det fremlagt som BNP pr. indbygger. Priserne bliver lavet om til amerikanske dollars eller euro, da det bliver fremstillet som den fælles valuta. Hvis man ikke omregner valutaen, så bliver forskelle simpelthen for store i sidste ende pga. inflation osv.

Begrebet går faktisk helt tilbage til 1600-tallet i England, hvor der blev lavet det første udkast til noget lignende, som det BNP der eksisterer i dag. Det er dog russeren Simon Kuznets, der får æren som ophavsmand, da han får det frem i en rapport til den amerikanske kongres i 1937. 

Jeg håber, jeg har gjort dig lidt klogere på BNP og hvad det står for.

Skiltet øverst viser, at dette blogindlæg var skrevet med økonomisk finansering fra Perlen Odense. Så kig eventuelt på Susannne Friis Bjørner hos Perlen Odense. Tusind tak for støtten, siger vi.